Izrada alata

Konačno: Moj sto za glodalicu (Premium Homemade Router table)

 


 
Kao što sam obećao, ovde ću vam prikazati izmene alata ili nove konstrukcije koje sam napravio. Evo konačno, posle nekoliko međuvarijanti koje sam u međuvremenu realizovao, uspeo sam da napravim objedinjeno rešenje koje obuhvata sve moje dosetke i rešenja, rasuta u prethodnim pokušajima, i obogaćena novim rešenjima. Dugo sam i naprorno radio na projektu i prvi put ga potpuno završio i "isprobao" na računaru, pre nego što sam počeo praktičnu izradu. Ranije nisam uspevao da se obuzdam da ne vidim napravljeno nešto što sam zamislio, pre nego što je u potpunosti razrđeno i optimizovano, pa je to neretko izazivalo gubitke u vremenu i materijalu. ovog puta sam izdržao, a pomogla mi je i zima koja neda da se dugo boravi u radionici, tako da sam se ponašao po PS-u (da ne kažem PMS-u :)).
Kao rezultat i nagrada, stigao je sto za glodalicu kakav želim, sa dosta naprednih funkcija koje nisu same sebi cilj, već značajno unapređuju mogućnosti mašine, dajući joj preciznost i robusnost.
Naziv mašine možda zvuči neskromno (valjda skromnost više nije vrlina !?), ali sam, pokušavajući da postignem objektivnost, prepoznao 8 bitnih elemenata zbog kojih sam pomislio da "Premium" u imenu mašine možda i nije preteran.
 
1)   ČVRSTOĆA I STABILNOST
Metalna konstrukcija osnovice, zajedno sa bočnim stranicama od MDF-a daje izvanrednu stabilnost konstrukcije i osećaj sigurnosti tokom rada. Radna ploča Premium Homemade Router Table je izrađena od MDF-a debljine 40 mm, sa laminiranom folijom koja pored ravne površine, obezbeđuje stabilnost i lako kretanje obratka po ploči. Fioke za pribor i preklopno metalno podnožje, dodatno stabilizuju Premium Homemade Router Table i spuštaju težište mašine, čineći je još udobnijom za rad.
 
 
2)   MOBILNOST
 Zahvaljujući jedinstvenom rešenju oslanjanja, Premium Homemade Router Table je potpuno mobilna mašina koja se zahvaljujući ugrađenim točkićima, bez napora premešta unutar radionice. Istovremeno, kada je u fazi rada dodatno je stabilizovan preklopnim metalnim podnožjem koje se lako, bez pomoći alata aktivira i deaktivira, dajući maksimalnu stabilnost i sigurnost u radu.
 
3)   DVOSTRUKI FIRUNG
Inovativni dvostruki firung koji pored klasičnog načina rada, omogućava i fiksiranje firunga u izabranoj referentnoj poziciji, a zatim precizno pomeranje njegovog pokretnog dela u pravcu napred-nazad u odnosu na tu referentnu poziciju sa tačnošću od jednog stotog dela milimetra. Za konačno fiksiranje pre uključivanja rutera,  dovoljno je zategnuti jedan odnosno dva zavrtnja, koji zajedno sa bočnim vođicama firunga, obezbeđuju potrebnu stabilnost firunga, a time i preciznost u radu.
 


 
4)   MOTORIZOVANO PODIZANJE I SPUŠTANJE RUTERA
Zahvaljujući ugrađenom elektromotoru i prenosnom mehanizmu, ruter se zajedno sa nosačem pomera gore/dole jednostavnim pritiskom tastera na komandnoj kutiji. Pri tom, ruter zadržava svoju vertikalnu poziciju uz punu stabilnost zahvaljujući robusnim kliznim ležajevima. Ugrađeni mikroprekidači definišu gornju i donju „mrtvu tačku“ u kojima se ruter zaustavlja i pored toga što je taster za podizanje/spuštanje rutera pritisnut. Ovim se izbegavaju menanička oštećenja mehanizma usled kretanja rutera izvan definisanog opsega.
Kada je potrebno fino podešavanje visine bita, na raspolaganju je spoljni točak, čijim se ručnim okretanjem, ruter i bit dovode u željenu poziciju u odnosu na radnu ploču.
Zamena bitova se može vršiti u krajnjem donjem položaju rutera upotrebom klasičnih ključeva, ili kada je ruter u krajnjem gornjem položaju, upotrebom specijalnih savijenih ključeva.
 
 
5)   PRECIZNO OČITAVANJE VISINE BITA
 Ugrađeni digitalni merač omogućava proizvoljno postavljanje nulte pozicije - referentne tačke u odnosu na koju se meri visina rutera sa tačnošću od jednog stotog dela milimetra. Za referentnu tačku se najčešće uzima gornja površina radne ploče, mada to može biti bilo koja druga tačka u dozvoljenom rasponu vertikalnog kretanja rutera, u odnosu na koju se meri visina u „+“ (iznad), ili „-“ (ispod) rasponu.
 
 
6)   PODEŠAVANJE RADNIH PARAMETARA
Premium Homemade Router Table ima mogućnost podešavanja najbitnijih radnih parametara:
-      Vertikalnost bita - podešava se po dve ose (levo-desno i napred-nazad)
-      Nulta pozicija firunga u odnosu na koju se meri pomeranje firunga u pravcu napred - nazad
-      Nulta pozicija bita u odnosu na koju se meri pomeranje bita po visini (gore-dole)
 
-     Pozicija i nagib komandne kutije u kojoj su električne komande
 
7)   DVOSTRUKO USISAVANJE PRAŠINE
“Gornja prašina“, nastala iznad radne ploče se odvodi kroz otvor na firungu (router table fence), a „Donja prašina“, ispod radne ploče se odvodi kroz skriveni kanal ugrađen u samu radnu ploču. Ulaz u kanal u radnoj ploči je opremljen „četkom“ koja poboljšava usisavanje prašine. Oba kanala se susreću u zajedničkoj sabirnici i odvode kroz priključno crevo usisivača.
 
8)   ODLAGANJE PRIBORA I POMAGALA
U dve fioke ispod rutera se može smestiti dosta pomagala, i pratećeg pribora za rad. Nosači bitova na prednjim vratima omogućuju pregledno čuvanje raspoloživih bitova, a prostor ispod nosača rutera za vertikalno pomeranje, može poslužiti kao odlagalište za ključeve koji se koriste za zamenu bitovi i drugi pribor.
 
 
 
Pogledajte prvi nastavak videa o izradi Premium Homemade Router Table

 

Osvežavanje "voznog parka"


U toku rada sa drvetom i sticanja novih znanja o tome, sve se više šire apetiti vezani za alate i mašine kojima se radi i sve skučenije postaju mogućnosti alata koje već koristimo. Ovaj proces je brži ili sporiji zavisno od startnog kvaliteta mašina koje nabavljamo.
Jedan od načina rešavanja ovog problema je nabavka novih alata koji tražene mogućnosti imaju kao fabrički ugrađenu opciju, a druga, meni bliža i draža je prepravka i prilagođavanje mašina koje već koristim kako bi one bile preciznije, robusnije i prilagođene meni i mojim očekivanjima. Uz to, vrlo često (ako ne i po pravilu), ovako napravljeni alati su značajno bolji i funkcionalniji od kupljenih.
Znam da ima još DIY zaljubljenika koji slično razmišljaju, pa ću iz tog razloga u nekoliko budućih postova opisati kako sam neke od prepravki izveo. Nadam se da će to nekome ko se sprema na slične zahvate ovo biti od koristi, kako bi izbegao nedoumice, ili kako bi neka moja rešenja učinio još boljim.
Prvi nastavak se odnosi na prepravku stabilnog cirkulara marke Einhell.


               
       
 Pre                                                                                             Posle

Što mi je sve ovo trebalo?
Znam većinu prednosti i mana jeftinih (tzv. kung-fu) alata. Znanja se naravno stiču i šire vremenom, a sa širenjem znanja, rastu očekivanja od alata koje imamo u radionici i koji je takav kakav je. Cirkular (pod ovim pojmom podrazumevam stonu, stabilnu mašinu) je verovatno najvažnija mašina u radionici i on je karika koja diktira tempo. U nastavku ću kratko proći kroz sve što sam na njemu uradio do sada.
Cela ova priča se odnosi na hobi majstore, u koje se neskromno svrstavam, dok su profesionalci vođeni potpuno drugačijim rezonima, što je i razumljivo. Kako je za amatere i hobi majstore, po pravilu kupovina alata kompromis između želja i mogućnosti (svaka čast malobrojnima koji ovo pravilo ne slede već kupuju tačno ono što žele), najčešće se vrlo brzo posle kupovine shvati da je možda trebalo još malo sačekati i nabaviti nešto vredno čekanja.
I ja sam svojevremeno postao vlasnik glavnog junaka ove pisanije, Einhell-ovog cirkulara iz serije "New generation" (Wow) i naravno, vremenom počeo da otkrivam njegove krupnije i sitnije nedostatke. Nešto od tih mana je bilo moguće relativno lako rešiti, što sam i učinio zamenom najpre lista testere, zatim firunga, produžetaka rezne ploče, itd. To su bile planirane prepravke, a bilo je i onih drugih. Tako je npr. tokom jednog neodmerenog "napada" na hrastovu dasku od 50mm, izgoreo stator na elektromotoru, pa je usledilo premotavanje, pa sam (na majstorovu časnu reč), dobio još bolji i jači elektromotor :).
Naravno da je svaku napravu i alatku moguće unaprediti i doraditi, ali je pitanje granice do koje treba ići i po pitanju isplativosti, a i mogućnosti implementiranja svih zamišljenih zahvata. Ta granica je individualna jer je prema nivou znanja i hrabrosti (ludosti) uvek iznova utvrđuje onaj koji se upusti u takav zahvat. Možda je i u mom slučaju bilo jednostavnije zaboraviti na ovu i kupiti ozbiljniju mašinu, ali s jedne strane, sve te stvari koje sam ugradio na njoj su prilagođene meni i raspoloživom prostoru i ja sam naviknut na takvo okruženje koje možda neću naći koncentrisano na jednoj, već rasuto na više modela. Ali, sve to su sporedne stvari u poređenju sa ekstremno jakim osećajem zadovoljstva koji planiranje, projektovanje i realizacija izmena donosi. Pored svega toga, u slučaju mog Einhell cirkulara, najvažniji argument "za" je činjenica da je on delimično i rođendanski poklon, te time prestaje razmatranje opcije otuđenja.
Ako imate sličnu situaciju, ili ako vas goni potreba da sami nešto "petljate" čitajte dalje, ako ne, napregnite se i kupite ozbiljniju mašinu.

Prve prepravke


Prva stvar koju sam zamenio je originalni list testere Einhell sa 24 zuba koji su vrlo brzo podlegli "karijesu" i počeli da se krune, unoseći dodatni nemir u rad cirkulara. Najpre sam nošen ugledom firme, kupio Bosch list "Multimaterijal" računajući da jednim udarcem ubijem nekoliko muva, što je naravno pogrešno. Kasnije sam nabavio i njihov "Optiline wood" i posle nekog vremena se razočarao i u njegov kvalitet. Oba lista su mi od početka delovala neubedljivo, kao nedovoljno naoštreni, nisu delovali "odsečno", što su i dokazali brzim tupljenjem.
Totalna suprotnost tome je neizbežni Freud do koga se pre ili kasnije mora doći i čiji list sa 24 zuba sa zadovoljstvom koristim već duže vreme, bez tragova tupljenja.
Takođe, jedan od prvih elemenata zrelih za zamenu je paralelna vođica (firung), što shvatite posle par rezova, jer je u originalnoj izvedbi on zaista neupotrebljiv za bilo kakav ozbiljniji rad. Pokušavao sam sa različitim prelaznim rešenjima dok nisam njihovom kombinacijom došao do sopstvene konstrukcije firunga koji ima zadovoljavajuću preciznost i dodatnu funkcionalnost: Fiksiranje na nekoj poziciji i fino pomeranje firunga levo i desno u odnosu na tu poziciju pomoću ručice i prenosa. Da bih ga napravio, najpre sam morao zameniti bočne produžetke od lima. Za to sam iskoristio medjapan ploče sa ugaonim učvršćivačima.

Zatim sam šper pločom od 18mm popunio prazan prostor između nogu cirkulara i time dodatno učvrstio kućište.


Takođe, prepravio sam gornji usisnik prašine tako što sam ga skinuo sa konstrukcije koja nosi testeru i postavio na namenski nosač.

Sve ovo je radilo neko vreme, dok nisam osetio da je sazrelo za novu doradu :).

Nova paralelna vođica - firungZatišje posle opisanih prepravki nije trajalo dugo i prekinuto je izradom novog firunga po inteligentnoj i veoma praktičnoj ideji Jeremy Schmidta: Pogledajte video
Mala odstupanja se odnose na dorade vezane za "otpuštanje" firunga, izradu navojne čaure umesto navrtki i naravno prilagođavanje na milimetarski sistem.


Najviše muke sam imao oko nabavke šipke debljine 12 mm sa finim milimetarskim navojem (korak 1 mm). Ispostavilo se da nema strugara koji to hoće (zna) da uradi u jednom primerku, tako da sam i ovde bio usmeren na DIY varijantu uz kupovinu nareznice/ureznice i sivo vučene čelične šipke. Naoružan strpljenjem, naročito u osetljivoj fazi započinjanja navoja, i posle beskonačnog okretanja levo i desno, dobio sam navojnu šipku zadovoljavajućeg kvaliteta i to u prvom prolazu. Za dobar položaj nareznice mi je pomogla stubna bušilica.
Zadovoljan sam konačnim rezultatom, a evo kako je to na kraju ispalo :Završni udaracSvi do sada prikazani zahvati su samo delimično odložili glavnu metu napada - radnu ploču cirkulara. Iako je u odnosu na mašine iz ove cenovne kategorije ploča mog cirkulara bolja, jer je napravljena od profilisanog aluminijuma, ipak je sve to dosta daleko od zadovoljavajućeg. Konstrukcija je izvedena od segmenata koji se jako teško mogu dovesti u ravan, tim pre što je vešanje celog motora i mehanizma za podizanje/naginjanje, oslonjen na jedan od segmenata i to sa dve podloške i 4 zavrtnja za lim!
Otvor za list testere na ploči je toliko širok da u njega po pravilu upadaju sitni delovi obratka i često ostaju zaglavljeni između lista testere i plastične obloge za prikupljanje piljevine. Pri tom, nije bilo šanse da se u tako uzak otvor umetne nešto kao "zero clearance insert".
Kada jednom postanemo svesni nekog problema, on postaje meta koja odvlači pažnju i nervira sve dok se ne reši. Tako je bilo i u ovom slučaju, posle dužeg maltretiranja i odlaganja, odluka je konačno pala - ovaj zulum se više neda trpeti :).
Proučio sam brojne fabričke i DIY konstrukcije i formirao sliku rešenja: masivna varijanta sa gabaritima koji se uklapaju u prostor radionice, dovoljno čvrsta i ne previše teška da bi ostatak konstrukcije to mogao da podnese, sa motorom oslonjenim na konstrukciju mašine, a ne na radnu ploču. Početna - optimistička varijanta prepravke je obuhvatala i zamenu kolektorskog motora asinhronim uz izradu potpuno novog vešanja i prenosa preko dva kaiša, tako da motor miruje dok se testera podiže/spušta. Ovo rešenje je znatno komplikovanije za projektovanje, izradu, pronalaženje potrebnih delova i sklapanje, što bi značilo nedopustivo puno vremena bez cirkulara. Kompromis je bio neizbežan, projekat prepravke sam podelio u dva dela. Za sada zadržavam motor i vešanje, koje je dodavanjem novih oslonaca i ukrućivača malo utegnuto, imam na raspolaganju upotrebljiv cirkular (bolji nego što sam imao) i za to vreme, relaksirano, bez žurbe spremam edition II, izradu srca cirkulara po novim principima, koje ću kada bude gotovo jednostavno umetnuti u kućište.  To umetanje će verovatno zahtevati doradu kućišta, ali o tom potom. Jedino što sada slutim da će predstavljati problem je opasnost da cirkular postane neprepoznatljiv darodavcima :), ali za tu mogućnost ću već nešto smisliti (ostaviti neki narandžasti deo :)).
Sad kad malo razmislim, ispade da je u mom slučaju "Dobar cirkular" proces, a ne stanje :).
Idemo redom:
Za kvalitetno oslanjanje buduće dosta teže ploče, trebalo je pojačati kućište. Osnovu radne ploče sam napravio od šperploče debljine 20 mm, učvršćene vijcima za prednju i zadnju stranu metalne konstrukcije cirkulara. Na nju je vijcima pričvršćen sa zadnje strane "L" profil 60x60mm sa debljinom zida 6mm, a sa prednje strane kutija 40x40 mm plus još jedan "L" profil koji istovremeno služi kao oslonac firunga. Firungom koji je opisan u prethodnom postu sam zadovoljan i zadržavam ga u postojećem stanju bez prepravki.Prednji i zadnji nosač su povezani sa po jednom kutijom navarenom sa strane, tako da predstavljaju čvrstu celinu.
Ovako sam rešio oslanjanje motora i testere:


Na prednji i zadnji noseći profil i bočne kutije se oslanja radna ploča za koju sam izabrao čelični lim debljine 6 mm, u koji su urezani navoji za zavrtnje. Radnu ploču sam napravio iz tri dela, tako da razmakom između njih dobijem dva kanala. Ukupna površina ploča spojenih u celinu, iznosi 850x680 mm, a širina kanala je 10mm. Dno kanala je napravljeno dodavanjem metalnih kutija i flahova čime su ploče dodatno učvršćene.

Bušenje srednjeg segmenta ploče


Prosecanje između otvora


Ovako to izgleda složeno

A onda učvršćivanje: Rupe za zavrtnje i...

... urezivanje mnooogo navoja.Izrada zero clearance inserta


Označavanje prema otvoru

Isecanje, ...
... prosecanje, ...

... i evo ga

Izrada ručice za naginjanje listaNazubljivanje ručice
Točak za podizanje/spuštanje listaOfarbano i montirano


Prekidačka kutija je izmeštena na prednju šinu

Podešavanje firunga i lepljenje merne trake


Originalni "izduv" je zamenjen širim sa cevima bez oštrog savijanja

I, to je to (za sada)

Šta reći na kraju? Naravno da sam uživao u procesu prepravke, a glavna nagrada stiže na kraju kroz utisak koji cirkular ostavlja tokom rada. Imponuju težina i stabilnost cele mašine koje su značajno povećane. Ravan ploče je zadovoljavajuća, a u odnosu na originalnu "nebo i zemlja". Rez je odličan, čist i pod pravim uglom. Cela mašina u radu deluje moćnije i ozbiljnije.
Sledeće unapređenje kvaliteta i preciznosti ću dobiti kada osmislim kvalitetno brušenje ploče i dovođenje mera na tolerancijom dozvoljena odstupanja. O tom potom, sada najpre treba da napravim još jedan zero clearance insert za sečenje pod uglom.
Do nove prepravke!


 

Коментари