Pomagala

Napravite jednostavno pomagalo za izrezivanje krugova pomoću tračne testere
Postoji više varijanti izrade ovog jednostavnog i korisnog pomagala koje možete napraviti za kratko vreme od otpadnih delova dasaka ili šperploče. Ovo je moja varijanta pomagala koje uz priloženo uputstvo i video o načinu izrade, jednostavno možete prilagoditi svojim potrebama.

Pogledajte kako radi,
a u sledećem nastavku stiže video o tome kako sam napravio ovo pomagalo, plus poklon za čitaoce bloga - Besplatno PDF uputstvo za izradu.

Vidimo se uskoro!


Izrada kutije korišćenjem pomagala za prilagodljivi box joint
Evo primera kako se korišćenjem pomagala za prilagodljivi box joint spoj može relativno lako napraviti kutija sa spojem stranica koji ima različite širine klinova (prstiju) i žlebova.

Pogledajte video : Adjustable box joint jig for table saw 
 
 

 
 
 
Pomagalo za prilagodljivi box joint na standardnom cirkularu
Jednostavno pomagalo kojim su izbegnuta ograničenja postojećih rešenja i kojim se omogućava izrada box joint veze sa različitom širinom "prstiju" i to korišćenje standardnog cirkulara sa jednim listom ili uz dado set. Omogućeno je podešavanje debljine lista testere, odnosno širine traga koji testera ostavlja u materijalu, čime se postiže dodatna preciznost u radu. Pored toga, podešava se i rastojanje od lista testere, tako da je pored izrade klasičnih box joint spojeva, moguća i jednostavna izrada spojeva sa različitim širinama "prstiju". Izrada pomagala je relativno prosta i ne zahteva suviše materijala, a rad sa pomagalom je brz i jednostavan zahvaljujući između ostalog i protivkliznoj površini na koju se obradak oslanja pri radu, tako da nije potrebno njegovo dodatno fiksiranje.
Pogledajte video o tome kako pomagalo radi. Ovde pogledajte kako sam napravio ovo pomagalo i prijavite se na Youtube kanal da biste pratili nove video klipove o drvenim predmetima, alatima i pomagalima.


Merač za glodalicu - cirkular
Za precizno utvrđivanje dubine noža frezera, odnosno dubine reza na cirkularu, iskoristio sam digitalno kljunasto merilo - šubler koji je uz male prepravke postavljen na drvenu osnovu. Rad je krajnje jednostavan i vidi se na slikama. Najpre se podesi "0" tasterom na merilu, a izvlačenjem-uvlačenjem klizača do vrha noža-testere, očitavamo tačnu dubinu budućeg reza.

_____________________________________________________
Pomagalo za nazubljivanje II, ili Veza cinkovanjem (box joints)
Za brzo pravljenje nazubljenog spoja ili cink veze uz pomoć cirkulara i standardnog lista testere.

U prikazanom slučaju je postavljen šablon za najčešće veze sa razmacima od 10, 15 i 20 mm. Naravno, moguće su različite kombinacije dimenzija zubaca uz zamenu šablona.
_____________________________________________________
Moj sto za glodalicu
za detaljan opis - klik na sliku


 _____________________________________________________ Paralelna vođica - "firung" na moj način

za detaljan opis - klik na sliku _____________________________________________________
Pomagalo za ger

za detaljan opis - klik na sliku ______________________________________________________
Daske od oblice _____________________________________________________

 Nazubljivanje bez DADO lista 


Poznata su rešenja za nazubljivanje uz pomoć frezera ili korišćenjem stonog cirkulara sa dado listom. Ukoliko nazubljivanje hoćete da izvedete stonim cirkularom a pri tom nemate dado list (kao ni ja ) napravite ovo pomagalo i radite nazubljivanja bez merenja ili obrade prvog otvora, brzo i prilično precizno . Rešenje se sastoji od izmenjenog pomagala za poprečno rezanje na stonom cirkularu i šablona izrezanog od komada daske.
Evo kako izgleda moje pomagalo za poprečne rezove:Izmena se sastoji u postavljanju klina u vertikalni graničnik, desno od mesta prolaska reznog lista (gledano iz radnog položaja), na rastojanju dvostruko većem od širine budućih zuba (npr. u mom slučaju je rastojanje klina od lista = 33mm, što znači da je širina zuba 16.5mm). Prečnik klina mora biti jednak debljini lista testere (U ovom slučaju 3,2mm), a njegov pravac (naravno) paralelan sa listom.
Šablon se pravi od komada daske u kome su precizno urezane mere zuba (16,5mm). Ovde je potrebna izrazita preciznost u radu jer ćemo kasnije imati manje glavobolje i dorada. Na šablonu se radi izbegavanja zbunjivanja može označiti 1 i 2 onako kako se to vidi na slici, ili još bolje upisivanjem 1 i 2 na licu i naličju.
Postupak:

Najpre se odredi visina lista testere koja treba da bude jednaka (ili malko veća = kasnije šmirglanje) debljini daske koja se nazubljujeŠablon se postavi uz desnu ivicu daske, okrenut licem ili naličjem, zavisno od dela koji se radi (1 ili 2), poravnaju se donje ivice i poleđine i stegne ručnom stegom. Evo kako to izgleda u slučaju izrade dela 2:Sada se otvor na šablonu postavlja na klin, daska i šablon drže priljubljeno uz vertikalni graničnik i počinje rezanje otvora ponavljanjem prolaza i pomeranjem tako da se klin kreće u granicama otvora šablona. Uf, to mnogo jednostavnije izgleda na slikama

 Za drugu dasku postupamo na isti način, s tim što smo prethodno okrenuli šablon na naličje i dalje radili po istom principu

Posle malo dorade zuba turpijom , možemo pokušati spajanje, a zatim namazati lepak i spojiti
Na kraju da kažem da mi je rad sa ovim pomagalom pravo zadovoljstvo jer se za manje od minut izrežu zubi na prikazanim daskama, bez ikakvog merenja. Ukoliko izaberete odnos mera koji najčešće zadovoljava vaše potrebe, ili napravite par kombinacija "položaj klina - šablon", sa zadovoljstvom ćete trošiti ovaj tip spoja.

Evo i primera police za vino kod koje su svi spojevi rađeni pomoću  ovog pomagala


 _____________________________________________________________________________