Završni udarac

Novi nastavak serijala Osvežavanje "voznog parka". Pročitajte ceo tekst na stranici Dorada alata


Svi do sada prikazani zahvati su samo delimično odložili glavnu metu napada - radnu ploču cirkulara. Iako je u odnosu na mašine iz ove cenovne kategorije ploča mog cirkulara bolja, jer je napravljena od profilisanog aluminijuma, ipak je sve to dosta daleko od zadovoljavajućeg. Konstrukcija je izvedena od segmenata koji se jako teško mogu dovesti u ravan, tim pre što je vešanje celog motora i mehanizma za podizanje/naginjanje, oslonjen na jedan od segmenata i to sa dve podloške i 4 zavrtnja za lim!
Otvor za list testere na ploči je toliko širok da u njega po pravilu upadaju sitni delovi obratka i često ostaju zaglavljeni između lista testere i plastične obloge za prikupljanje piljevine. Pri tom, nije bilo šanse da se u tako uzak otvor umetne nešto kao "zero clearance insert".
Kada jednom postanemo svesni nekog problema, on postaje meta koja odvlači pažnju i nervira sve dok se ne reši. Tako je bilo i u ovom slučaju, posle dužeg maltretiranja i odlaganja, odluka je konačno pala - ovaj zulum se više neda trpeti :).
Proučio sam brojne fabričke i DIY konstrukcije i formirao sliku rešenja: masivna varijanta sa gabaritima koji se uklapaju u prostor radionice, dovoljno čvrsta i ne previše teška da bi ostatak konstrukcije to mogao da podnese, sa motorom oslonjenim na konstrukciju mašine, a ne na radnu ploču. Početna - optimistička varijanta prepravke je obuhvatala i zamenu kolektorskog motora asinhronim uz izradu potpuno novog vešanja i prenosa preko dva kaiša, tako da motor miruje dok se testera podiže/spušta. Ovo rešenje je znatno komplikovanije za projektovanje, izradu, pronalaženje potrebnih delova i sklapanje, što bi značilo nedopustivo puno vremena bez cirkulara. Kompromis je bio neizbežan, projekat prepravke sam podelio u dva dela. Za sada zadržavam motor i vešanje, koje je dodavanjem novih oslonaca i ukrućivača malo utegnuto, imam na raspolaganju upotrebljiv cirkular (bolji nego što sam imao) i za to vreme, relaksirano, bez žurbe spremam edition II, izradu srca cirkulara po novim principima, koje ću kada bude gotovo jednostavno umetnuti u kućište.  To umetanje će verovatno zahtevati doradu kućišta, ali o tom potom. Jedino što sada slutim da će predstavljati problem je opasnost da cirkular postane neprepoznatljiv darodavcima :), ali za tu mogućnost ću već nešto smisliti (ostaviti neki narandžasti deo :)).
Sad kad malo razmislim, ispade da je u mom slučaju "Dobar cirkular" proces, a ne stanje :).
Idemo redom:
Za kvalitetno oslanjanje buduće dosta teže ploče, trebalo je pojačati kućište. Osnovu radne ploče sam napravio od šperploče debljine 20 mm, učvršćene vijcima za prednju i zadnju stranu metalne konstrukcije cirkulara. Na nju je vijcima pričvršćen sa zadnje strane "L" profil 60x60mm sa debljinom zida 6mm, a sa prednje strane kutija 40x40 mm plus još jedan "L" profil koji istovremeno služi kao oslonac firunga. Firungom koji je opisan u prethodnom postu sam zadovoljan i zadržavam ga u postojećem stanju bez prepravki.Prednji i zadnji nosač su povezani sa po jednom kutijom navarenom sa strane, tako da predstavljaju čvrstu celinu.
Ovako sam rešio oslanjanje motora i testere:


Na prednji i zadnji noseći profil i bočne kutije se oslanja radna ploča za koju sam izabrao čelični lim debljine 6 mm, u koji su urezani navoji za zavrtnje. Radnu ploču sam napravio iz tri dela, tako da razmakom između njih dobijem dva kanala. Ukupna površina ploča spojenih u celinu, iznosi 850x680 mm, a širina kanala je 10mm. Dno kanala je napravljeno dodavanjem metalnih kutija i flahova čime su ploče dodatno učvršćene.

Bušenje srednjeg segmenta ploče


Prosecanje između otvora


Ovako to izgleda složeno

A onda učvršćivanje: Rupe za zavrtnje i...

... urezivanje mnooogo navoja.Izrada zero clearance insertaOznačimo prema otvoru

Isecanje, ...
... prosecanje, ...

... i evo ga

Izrada ručice za naginjanje listaNazubljivanje ručice
Točak za podizanje/spuštanje lista


Ofarbano i montirano

Podešavanje firunga i lepljenje merne trake


Originalni "izduv" je zamenjen širim sa cevima bez oštrog savijanja
I to je to, za sada

Šta reći na kraju? Naravno da sam uživao u procesu prepravke, a glavna nagrada stiže na kraju kroz utisak koji cirkular ostavlja tokom rada. Imponuju težina i stabilnost cele mašine koje su značajno povećane. Ravan ploče je zadovoljavajuća, a u odnosu na originalnu "nebo i zemlja". Rez je odličan, čist i pod pravim uglom. Cela mašina u radu deluje moćnije i ozbiljnije.
Sledeće unapređenje kvaliteta i preciznosti ću dobiti kada osmislim kvalitetno brušenje ploče i dovođenje mera na tolerancijom dozvoljena odstupanja. O tom potom, sada najpre treba da napravim još jedan zero clearance insert za sečenje pod uglom.
Do nove prepravke!

Коментари